De afgelopen 4 maanden ben ik aan de slag als verenigingsmanager bij asv De Dijk samen met Franka, assistent verenigingsmanager en Bas, onze stagiair Sport Management en Ondernemen en inmiddels jeugdtrainer. Graag willen we onze activiteiten en bevindingen met jullie delen. Onze focus is om de maatschappelijke betrokkenheid van asv De Dijk te vergroten. Daarom werken we samen met de Stichting Vitale Sportvereniging aan een betrokken sportvereniging die zich actief inzet voor de buurt. Dit houdt in dat we sportdeelname van kinderen stimuleren in de wijk. We organiseren activiteiten buiten de reguliere trainingen en wedstrijden om, zodat de accommodatie zinvol wordt gebruikt. We willen jongeren de mogelijkheid bieden bij de Dijk stage te lopen, voor werklozen een plek creëren om hen te helpen met reïntegreren of het veld ter beschikking stellen aan ouderen die graag bewegen. Asv de Dijk is een betrokken vereniging, omdat we het belangrijk vinden om bij te dragen aan de gezondheid van leden en niet-leden. Samen willen we naar een club die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kinderen en waar iedereen zich welkom voelt. 

Wat hebben we de afgelopen maanden gedaan?

We hebben een aantal zaken opgepakt waaronder Walking Football dat elke dinsdag van 10.30 – 11.30 bij de Dijk plaatsvindt. Iedereen kan meedoen! Ook als je blessures hebt is wandelvoetbal een mooie sport om toch buiten actief bezig te zijn. Inmiddels hebben we een harde kern die komt bij weer en wind, omdat het voor hun een leuke activiteit is en vooral ook gezellig! In overleg met het stadsdeel hebben we besloten om Walking Football in ieder geval tot en met het einde van het jaar te organiseren bij asv De Dijk. Bij deze is iedereen die mee wil doen van harte welkom!

De Sportimpuls is een regeling vanuit de gemeente, die De Dijk ondersteunt bij het opzetten van activiteiten om kinderen langdurig te laten sporten en bewegen. Zo gaf Bas namens asv de Dijk voetbaltraining aan kinderen uit de Waterlandpleinbuurt. Franka gaf op haar beurt elke woensdagmiddag hockeytraining in de wijk om kinderen te enthousiasmeren voor hockey. Op deze manier stimuleren we kinderen om spelenderwijs te sporten. 

De Dijk in de Wijk is een samenwerking met De Dijk en scholen in de buurt. Sinds kort zijn we gestart met voetbaltrainingen op de IJpleinschool. Inmiddels krijgen 23 enthousiaste kinderen training op donderdag van 15.00 -17.00 in de gymzaal. Dit is zo goed ontvangen dat we het komende seizoen het gehele jaar voetbal training gaan geven en een gloednieuw ‘De Dijk in de Wijk’ team hebben. Dit idee is overgewaaid naar andere scholen. De Piramide is enthousiast en vanaf oktober gaat de Dijk voor deze kinderen voetbal trainingen verzorgen. Uiteraard hopen we dat veel van deze kinderen uiteindelijk lid worden van onze vereniging. In de tussentijd zou het natuurlijk te gek zijn als we meer scholen bereiken het komend jaar en een voetbaltoernooi voor scholen kunnen organiseren!

Recentelijk zijn we een samenwerking aangegaan met De Regenboog Groep. Asv De Dijk ondersteunt het team van statushouders door hen een plek te geven om te trainen op de maandagavond van 17.30 – 19.00. Komend seizoen blijven deze 31 mannen gezellig bij ons een balletje meetrappen. De Regenboog Groep komt op hun beurt de komende tijd een aantal keer langs om het clubhuis en de kleedkamers wat op te poetsen. 

Zoals jullie wellicht al hebben gelezen in de nieuwsbrief heeft asv De Dijk de lopers van de Nacht van de Vluchteling verwelkomd. In de 20km route door Amsterdam, waarbij de lopers aandacht wilden vragen voor de vluchtelingenproblematiek, stelde de Dijk hun clubhuis open en vrijwilligers beschikbaar om deze 500 lopers te ondersteunen.

Vorige maand heeft ook Kennispoint kennis gemaakt met de Dijk. Deze club die huiswerkbegeleiding geeft, organiseerden een voetbaltoernooi om het seizoen af te sluiten voor hun vrijwilligers. Ze waren erg enthousiast over onze locatie en het toernooi zelf. Het toernooi werd feestelijk besloten met een BBQ. 

Wat staat er nog op het programma deze zomer?

Alhoewel de zomerstop lang en breed is ingeluid, werken we de komende tijd hard aan de planning voor komend seizoen. Behalve het Walking Football is er op de maandagochtend ook Senioren Sport. Onder leiding van Johanna Melchers trainen de wat oudere mensen bij de Dijk om gedurende de zomermaanden hun conditie op peil te houden. 

Na de zomer gaan we door met de Meideninstuif training. Alle meiden die graag voetballen zijn bij deze uitgenodigd om vanaf 3 september op de zondagochtend van 11.00 – 12.00 trainingen te volgen. Deelname aan de instuif training is gratis. 

Ondertussen zitten we niet stil en wordt er druk nagedacht over een duurzame oplossing voor alle oude tenues, bekijken we hoe we de communicatie kunnen verbeteren en zijn er contacten gelegd met scholen zoals het ROC en de HvA. Studenten die hun stage bij asv De Dijk willen invullen zijn van harte welkom. Dankzij begeleiding vanuit ons team kunnen ze veel leren op praktisch en theoretisch niveau. 

Franka, Bas en ikzelf kijken positief terug op de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. De Dijk heeft goede feedback ontvangen van zowel kinderen, ouders als gemeenten. Het is leuk om te horen dat er vanuit kinderen in de wijk veel interesse is om lid te worden van de Dijk. Omdat er een aanspreekpunt is en meer organisatiekracht kunnen activiteiten en evenementen worden opgepakt. En door de maatschappelijke activiteiten die asv De Dijk onderneemt versterken we de relatie met de gemeente en scholen in Noord en weten steeds meer partijen uit de buurt ons te vinden.

Natuurlijk willen we meer doen voor onze leden en de buurt. In mei hebben we een avond gehouden voor alle leden, die het leuk zouden vinden om meer betrokken te zijn bij de Dijk. Hieruit zijn leuke ideeën en vervolg gesprekken gekomen, waar we mee aan de slag zijn gaan. Voor het komende seizoen blijven we hier zeker voor open staan, dus:

Heb jij een goed idee over hoe we als vereniging kunnen groeien? Wil je meedenken over wat we bij asv De Dijk kunnen verbeteren? Heb jij gedachten over hoe we samen de maatschappelijke betrokkenheid van De Dijk verder kunnen vergroten? Stuur dan een mail naar: janneke@vitalesportvereniging.nl of bel 06 36 445 883.  

Wij kijken uit naar het komende seizoen!

                 
Franka                                          Bas                                              Janneke