Sportiviteit en Respect

Binnen a.s.v. De Dijk vinden we sportiviteit en respect erg belangrijk. We vragen aan onze leden, niet-leden, ouders en betrokkenen om  sport- en spelplezier op alle niveaus mogelijk maken. Hieronder een aantal gedragscodes:

Rol van ouders bij wedstrijden

 • Ga op tijd van huis en zorg er voor dat de spelers ruim op tijd aanwezig zijn bij het verzamelpunt en/of de wedstrijd
 • Wees bereid om per auto kinderen naar uitwedstrijden te begeleiden
 • Probeer de trainer of leider te helpen bij klusjes rond de wedstrijd, zoals sleutel kleedkamer halen, drinken verzorgen, doeltjes klaarzetten
 • Sta tijdens de wedstrijd langs de zijlijn, achter het hek en niet op het veld (bij 4 tegen 4, 6 tegen 6 of 8 tegen 8 wedstrijden)
 • Bemoei je niet met de opstelling of de speelwijze in het veld
 • Laat het geven van technische en tactische aanwijzingen aan de kinderen over aan de coach. Het is vaak verwarrend voor kinderen als verschillende mensen dit doen
 • Moedig het team en uw kind op positieve manier aan en geef complimenten
 • Wees respectvol naar de scheidsrechter en grensrechter, de tegenstander en de spelers
 • Ga niet in gesprek met spelers, trainers, leiders scheidsrechters of grensrechters kort voor, tijdens of direct na de wedstrijd of training. Laat een ieder zijn spel spelen
 • Leer de kinderen sportief en respectvol gedrag
 • Meldt het de coach als er dingen gebeuren die niet passen bij de kernwaarden Plezier, Respect en Ambitie. U kunt ook het meldingsformulier gebruiken.

Vijf gouden tips voor positief gedrag langs de lijn

 1. Plezier gaat voor presteren!
  In plaats van ‘heb je gewonnen’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.
 2. Moedig aan, maar coach niet mee.
  Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of er voor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is…..
 3. Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf.
  Niet alle ouders zijn er bij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt is dat wel zo leuk voor allemaal.
 4. Geef zelf het goede voorbeeld.
  Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage. Soms zit het mee en soms tegen. Dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.
 5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven.
  Zelf het eerste nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport!